MAGYAR ORVOSI KÖNYVTARAK SZÖVETTSÉGE - MOKSZ


 Bemutatkozás, vezetőségi hírek
 Hírek, felhívások
 Kiadványok
 Rendezvények, programok
 Alapszabály
 Szakmai anyagok
 Hasznos linkek
 Oktatás
 Pályázatok
 
Rendezvények, programokMagyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusa, Debrecen, 2015. április 22-24

Beke Gabriella-Palotai Mária-Vasas Lívia előadásaEgészség - Információ - Könyvtár 2015 - elhangzott előadások

Klebovich Imre (Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet)
Élvezeti szerek - alkohol, koffein, dohányzás - gyógyszer interakciói

Hajnal Ward Judit (Rutgers Egyetem, USA)
Nyitott tudomány - nyitott könyvtár

Surján György (ÁEEK)
Adjatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet

Bencsik Péter (Akadémiai Kiadó)
Az eltérő nagyságú Open Access publikációs díjakról

Holl András (MTA KIK)
MTA KIK - repozitóriumok

Mátyás Melinda (ELTE Egyetemi Könyvtár Gyűjteménykezelői Osztály)
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben

Beke Gabriella (Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtár)
A Zala Megyei Kórház jelenléte az MTMT-ben

Jan Luprich (EBSCO GmbH)
EBSCO Discovery Service: New Area of Medical Information Research

Michael Fanning (OVID Technologies GmbH)
How Ovid's OSCE and Anatomy Products Extend the Reach of the Health Information Library


A rendezvényen készült fényképek az alábbi linken tekinthetőek meg: Egészség - Információ - Könyvtár 2015 Galéria

Egészség - Információ - Könyvtár 2015

Kedves Kollégák!

Mint a legutóbbi "Orvosi Könyvtárak" számában jeleztük, 2015. március 27-én az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár és a MOKSZ közös szervezésében az Arany János utca 6-8. szám alatti EMMI épületében konferencia lesz Egészség - Információ - Könyvtár címmel. Ez egy egész napos program, előadássokkal kiállítással, s az ebédet követően a MOKSZ éves közgyűlésével zárunk.

Az Egészség - Információ - Könyvtár konferenciára a programtervezet az alábbi helyen található:Konferencia programtervezet
és a jelentkezési határidő 2015. március 24. kedd.

Regisztráció nélkül sajnos nem lehet az EMMI épületébe belépni- ezért most nagyon fontos a regisztráció! titkarsag1@lib.sote.hu címen kérjük a jelentkezéseket leadni.

Mindenkit szeretettel várunk a konferenciára!

Vasas Lívia
Palotai MáriaInformatio Scientifica - Informatio Medicata 2014


Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014. szeptember 24-26-án 11. alkalommal rendezte meg az INFORMATIO SCIENTIFICA - INFORMATIO MEDICATA konferenciát.

A helyszín ezúttal is a Balassi Intézet volt(1016 Budapest, Somlói út 51.), ahol a tudományos szekcióüléseken, szakmai előadásokon és workshopokon kívül társasági program is várta a felsőoktatási és orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődőket. A konferenciát 2 napos szakmai kiállítás kísérte, ahol a résztvevők személyesen is találkozhattak a hazai és külföldi kiadók és tartalomszolgáltatók képviselőivel. A 2014. évi Informatio Scientifica - Informatio Medicata konferencia központi témájául az "open access-open science" bemutatását választottuk.

A további információkat a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár portálján olvashatnak az alábbi linkekre kattintva:
További információk
Szakmai programok
Tudományos kísérőprogramok
FotogalériaInformatio Medicata 2013

Az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013. szeptember 26-27-én 10. alkalommal rendezte meg az INFORMATIO SCIENTIFICA - INFORMATIO MEDICATA konferenciát

A helyszín ezúttal is a Balassi Intézet volt(1016 Budapest, Somlói út 51.), ahol a tudományos szekcióüléseken, szakmai előadásokon és workshopokon kívül társasági program is várta a felsőoktatási és orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődőket. A konferenciát 2 napos szakmai kiállítás kísérte, ahol a résztvevők személyesen is találkozhattak a hazai és külföldi kiadók és tartalomszolgáltatók képviselőivel.

A 2013. évi jubileumi Informatio Scientifica - Informatio Medicata konferencia központi témájául a jövő kutatási irányainak bemutatását választottuk (progress and plans for the future) mind könyvtári, mind orvosi és felsőoktatási területen.

További információk a konferenciáról (programok, fotógaléria, előadások)
Szakmai beszámoló az ISIM 2013-ről (NKA-nak)Informatio Medicata 2012

2012. szeptember 26-28-án 9. alkalommal került megrendezésre az INFORMATIO SCIENTIFICA - INFORMATIO MEDICATA konferencia az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége szervezésében.

A helyszín ezúttal is a Balassi Intézet volt (1016 Budapest, Somlói út 51.), ahol a konferencia idején színvonalas előadásokon és programokon vehettek részt az orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődők. A 2012-es INFORMATIO SCIENTIFICA - INFORMATIO MEDICATA kiemelt témája az innováció és kutatásfejlesztés volt, elsősorban az orvosi információszolgáltatásban, valamint további fontos és aktuális könyvtárszakmai és népegészségügyi témák megvitatása.

A szakma legkiválóbb képviselőit hívtuk meg előadónak, nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is. A tudományos előadások és workshopok mellett szakmai kiállítással és társasági programmal is vártuk az érdeklődőket.

A konferencia programja
Fotogaléria
Szakmai beszámoló az ISIM 2012-ről (NKA-nak)Magyar Kórházszövetség XXIV. Kongresszusa Eger, 2012. április 25-27.

Kührner Éva előadásaMOKSZ vezetőségi ülés NEFMI, 2011. szeptember 19.

Vasas Lívia előadása
Hován Lászlóné és Deák Valéria előadása
Kührner Éva előadásaInformatio Medicata 2011

A konferencia programja
Szakmai beszámoló az ISIM 2011-ről (NKA-nak)A Magyar Kórházszövetség XXIII. Kongresszusán

Elhangzott előadás:
Kórházak - könyvtár nélkül ?


Informatio Medicata 2010

2010. szeptember 22-24-én 7. alkalommal került megrendezésre az INFORMATIO MEDICATA konferencia a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának szervezésében.

A TÁMOP 3.2.4-09/1/KMR-2010-0023 Semmelweis Tudáshálózat pályázat megnyitójára is e rendezvény keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A helyszín ezúttal is a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet volt , ahol a konferencia idején színvonalas előadásokon és programokon vehettek részt az orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődők.

A 2010-es INFORMATIO SCIENTIFICA - INFORMATIO MEDICATA idei témája a gazdaságosság és hatékonyság volt könyvtárosi és egészségügyi szempontból.

A konferencia programja, letölthető előadásai és képeiA Magyar Kórházszövetség XXII. Kongresszusán

Elhangzott előadás:
A könyvtárak komplex egészségügyi információszolgáltatásai


Informatio Medicata 2009

2009. szeptember 17-18-án 6. alkalommal került megrendezésre az INFORMATIO MEDICATA konferencia a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának szervezésében. A helyszín ezúttal is a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet volt , ahol a konferencia idején színvonalas előadásokon és programokon vehettek részt az orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődők.

A 2009-es INFORMATIO MEDICATA aktuális orvosi témája a magyar lakosságot nagymértékben érintő népbetegségek: elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, illetve ezek egészségkárosító hatásai voltak; a könyvtári részben pedig a szakirodalom ellátottsággal kapcsolatban a konzorciumos beszerzések, az EISZ által biztosított adatbázisok kerültek megvitatásra.

A konferencia programja, letölthető előadásai és képeiA Magyar Kórházszövetség XXI. Kongresszusán

A MOKSZ elnöke (Vasas Lívia) valamint elnöksének 3 tagja (Palotai Mária, Kispál Erika, Erdeiné, Törőcsik Katalin váratlan elfoglaltsága miatt Áncsán Gizella) részt vett a Magyar Kórházszövetség XXI. Kongresszusán, mely a "Struktúra átalakítás, finanszírozás - feladatok és problémák. Humánerőforrás - Gyógyítsunk, de kivel? Betegbiztonság. Egészségbiztosítási Felügyelet - tapasztalatok, javaslatok. Egészségügyi Kommunikáció" témákat ölelte fel.

A kongresszus időpontja:2009. április 08-10, mi a MOKSZ részéről az első két napon vettünk részt.

A kongresszus helyszíne:Hotel Eger és Park, Eger (3300 Eger, Szálloda út 1-3.)2009. április 08. (szerda)
A szállás elfoglalása után, megnéztük a konferencia helyszínét, ismerkedtünk a kiállítókkal, és a délután folyamán érdekes előadást hallgattunk meg, mely a betegek által indított kórházi perekről, az ügyfelek jogairól az Egészségbiztosítási Felügyelet előtti eljárásban.

2009.április 09.(csütörtök)
Délelőtti plenáris előadás az "egészségügyi kommunikáció" témakörében tartott előadásokat (4 előadást) tartalmazott.

Délután párhuzamosan 2 szekcióban folytak az előadások.

Az "A" szekcióban elhangzott előadások a "Struktúra átalakítás-feladatok és problémák" témakör. A "B" szekcióban a "Betegbiztonság, munkatársaink biztonsága" témában zajlottak az előadások.

Az "A" szekcióban elhangzott előadások közül kiemelném Dr. Szilvásy István előadását, és a pásztói kórházigazgató, dr. Boczek Tibor előadását.

Dr. Szilvásy István az Állami Egészségügyi Központ megalakulása, tevekénysége, és a teljesítménye címmel tartott igen érdekes előadást. Röviden vázolta az "intézmények összeolvadása" előtti helyzetet, majd elemezte az egyesítés utáni állapotot, feladatokat, a teljesítmény alakulását, a megtakarításokat, eredményeket.

Lenni vagy nem lenni?- Struktúra átalakítás egy vidéki kórházban címmel tartott előadást a pásztói kórházigazgató. Az előadás lényege, hogy a "kórház megszűnésének lebegtetése", ellenére, és a kedvezőtlen struktúra átalakítás ellenére, hogyan tudtak életben maradni, a betegeket kiszolgálni, és hogyan, milyen eszközöket, lehetőségeket (pályázatok, segélykoncert, lakossági összefogás) céloznak meg a gazdasági helyzetük javítására.

A "B" szekcióban érdekes előadások hangzottak el a betegbiztonságról, s az előadások között szerepelt a MOKSZ előadása is "Biztonság- szakirodalmi megközeltésben."

A Magyar Kórházszövetség honlapján bővebb információ található: http://www.korhazszovetseg.hu/


Informatio Medicata 2008

5. alkalommal kerül megrendezésre az INFORMATIO MEDICATA a MOKSZ szervezésében, melyen ebben az évben a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár a 180. évfordulóját is ünnepli. A helyszín ezúttal a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet (1016 Budapest, I. kerület, Somlói út 51. ), ahol a konferencia idején, szeptember 24-26-ig színvonalas előadásokon és programokon vehetnek részt az orvostudományi információszolgáltatás újdonságai iránt érdeklődők. A 2008-as INFORMATIO MEDICATA központi témaköre a „Gyógyszeres kezelés és prevenció.” Szeretettel várunk minden könyvtárost, orvost, minden érdeklődőt!
További információk, illetve az előző konferenciák anyagai a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár honlapján, a www.lib.sote.hu címen találhatók.

                   Üdvözlettel: a Szervezők

Program
Workshopok
Jelentkezési lap


Archívum
 
utolsó módosítás:  2009.10.19.