Hogyan tudom megtalálni egy cikk teljes szövegét?Hozzáadás a kedvencekhez
Hiba

Gyakori eset, hogy egy-két kattintással nem érhető el a megszokott útvonalakon (PubMed, kiadói oldal) egy cikk teljes szövege.

Ilyen esetben szerencsére több legális lehetőségünk is van egy-egy közlemény megtalálására:

 

 

1) Keresse meg a folyóiratot a Központi Könyvtár online folyóiratkatalógusában, esetlegesen alternatív hozzáféréssel (nem a kiadó oldalán keresztül) érhető el a lap.

Az online folyóiratkatalógusban keresse meg a folyóiratot, lehetséges, hogy alternatív módon érhető el.

Amennyiben a lap szerepel a folyóiratkatalógusban, de mégsem elérhető, lehetősége van bejelenteni a hibát, melyet a Központi Könyvtár kivizsgál.

Fontos továbbá tudni, hogy a Cochrane Library anyaga az Ovid Evidence Based Medicine Reviews nevű adatbázisán keresztül, a közölönyök (Magyar Közlöny, Egészségügyi Közlöny stb.) pedig a Web Jogtár adatbázison keresztül érhetőek el teljes szöveggel.

(Kérjük, hogy mindkét fenti adatbázis használatát követően a kilépés gombra kattintsanak, mivel a böngésző bezárásával még hosszú ideig nyitva marad a munkamenet.)

2) Telepítsen olyan böngésző (Firefox, Chrome) bővítményt, ami felkutatja a legálisan ingyenesen elérhető forrásokat:

Unpaywall.org

Kopernio

openaccessbutton.org

 

3) Keressen legálisan ingyenes elérést biztosító oldalakon:

Érdemes a közlemény címére rákeresni a Google-ban, gyakran a repozitóriumokban elérhető változat is megjelenik. Esetlegesen hatékonyabb lehet közvetlenül szakterületi preprint szervereken és repozitóriumokban keresni, mint például: Cogprints, PsyArXivSSOAR, SocArXiv, NutriXiv, BioRxivChemRxiv

Ezen túl pedig léteznek, nem szakterület specifikus, kereső felületek is, amelyek vagy több repozitóriumot vagy preprint szervert tesznek egy felületen kereshetővé, mint például: OpenDOAR, Core, OSFPreprints, ScienceOpen

(Ezekről rövid leírás található az adatbázisok menüpontban.)

 

4) Használja a közösség erejét:

A különböző tudományos közösségi oldalak (pl. ResearchGate, Academia.edu) lehetőséget biztosítanak, hogy a szerzőket megkeresse, esetlegesen a közleményt is letölthesse. Természetesen használható a levelező szerző elérhetősége is, sok esetben jogosultak megküldeni a közlemények bírált kéziratát.

 

5) Amennyiben egyik lehetőség sem járt sikerrel, kérje könyvtárközi kérésben 

Külföldi könyvtárközi kéréseket a Központi Könyvtár korlátozott számban teljesít, kérését az ill.kk@semmelweis-univ.hu címre küldheti.