Parazita, ragadozó folyóiratok (Predatory journals)

Az ún. predatory azaz ragadozó vagy parazita folyóiratok terjedése rejti a legnagyobb veszélyt az Open Access publikálásra. Több új, ismeretlen kiadó illetve folyóirat küldi a kéretlen elektronikus leveleket, amelyekben tudományos közlemény megjelentetésére hívják a szerzőket. Ezeknek a lapoknak tudományos értékük nincs, szakmai bírálatot nem végeznek, valószínűleg gyors megjelenést ígérnek borsos árért. A parazita folyóiratokhoz félrevezető mutatószámok is társulhatnak, ld. külön almenüpontunkat (https://lib.semmelweis.hu/oa_felrevezeto_mutatoszamok).

Az MTMT megújult folyóirat-keresőjében (https://www.mtmt.hu/folyoiratok) az adatbázisban megtalálható folyóiratokra lehet keresni azok neve, ISSN, eISSN azonosítója alapján; találat esetén adott folyóirat adatlapját lehet megtekinteni, ahol lehetőség van észrevételt, bejelentést tenni pl. Open Access, parazita és egyéb témában. A részletes keresésnél böngészhetünk a folyóiratok Scopus vagy WoS szakterülete, MTA osztálylistája szerint, szűkíthetünk D1, Q1 értékekre, ill. IF-es lapokra, továbbá hazai és lektorált kiadásra, Open Access típusra, WoS vagy SJR indexált folyóiratokra.

Elérhető a nyilvános MTMT felületen az ún. norvég lista: https://www.mtmt.hu/kifogasolhato_folyoiratok, valamint kereshetők az MTA Osztályok folyóiratlistái is: https://www.mtmt.hu/osztalylistak.

További információk:

 

Vissza a fő menüpontra