Régi könyvek restaurálása az NKA támogatásával 2012-2013

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára „A Központi Könyvtár régi könyves állomány általános muzeális gyűjteményéből Niclas de Blegny, Werloschnig, Joanne Baptista műveinek restaurálására” c. pályázati cél megvalósítására (a 3511/03692 azonosító számú) pályázattal 2013-ban 466.344 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól.
A támogatás elnyerését követően a szerződésben vállaltaknak megfelelően összeállítottuk a restaurálandó köteteket, majd a szerződéskötés után megkezdődött a restaurálási munka és folyamatosan haladt.
A munka sikeresen befejeződött. A restaurálás eredményeképpen a két kötet immár értékükhöz méltó minőségben állnak a könyvtárat felkereső kutatók, hallgatók rendelkezésére. A kötetek közül a Zodiacus medico-Gallicus c. alkotás fontos tudománytörténeti forrás is, mivel ez az első orvostudományi szakfolyóirat. Joanne Baptista Werloschnig a hazai és erdélyi és a környező országokban az 1700-as évek elején lezajló pestisjárványról szóló műve szintén kiemelkedő az epidemiológiai és az orvostörténeti kutatók számára. A restaurálás során mindkét könyv biztonsággal lapozható lett (nem válnak le a kötéstáblái, nem esnek ki a lapjai, a Zodiacus… c. kötet lapjairól eltűntek a sófoltok), védőtokot kapott és a Központi Könyvtár Szentágothai termében zárt szekrényekbe lett visszahelyezve. A Zodiacus medico-Gallicus visszakerült az általános muzeális különgyűjteménybe, a Historia Pestis… c. mű pedig a Győry Tibor-féle különgyűjteménybe.
A restaurátor részletes írásos és fotódokumentációja a restaurálás folyamatáról és az elkészült kötetekről gazdagítja a könyvtárunk készülő kép-adatbázisát a régi könyveinkről, illetve a Könyvtár honlapjára kerülendő ismertetést a kötetek restaurálásáról.
A restaurált kötetek bibliográfiai leírásai bárki számára kereshetők a könyvtár nyilvános katalógusában. Maguk a kötetek külön olvasóteremben vannak elhelyezve, zárt szekrényekben, felügyelet mellett helyben olvashatók.
Könyvtárunk gyakran fogadja az Egyetem külföldi vendégeit, valamint minden tanév kezdetén könyvtári vezetést tart az elsőéves hallgatók számára, továbbá részt vesz különböző rendezvénysorozatokon (például a Kutatók Éjszakája), és maga is szervez előadásokat, konferenciákat. Ezen alkalmakkor régi gyűjteményünket, s néhány már restaurált könyvet külön is bemutatunk a vendégeknek, hallgatóknak.
A pályázati támogatásnak köszönhetően a jövőben az újonnan restaurált munkák is bemutathatóvá és használhatóvá válnak.

 -------------------------------------------------------------------------

A restaurált könyvek fotói

A könyv címére kattintva betöltődik a leírása a könyvtár nyilvános katalógusából.

A restaurálási munkálatokat Kovács Péter könyv-, papír- és bőrrestaurátor - Boteh Bt. végezte, az ő fényképei szerepelnek a galériákban, amelyek a leírások melletti képre kattintva nyílnak meg.

-------------------------------------------------------------------------

1. Nicolao de Blegny: Zodiacus medico-Gallicus, sive miscellaneorum curiosorum, medico-physicorum sylloge : Continens Celeberrimorum virorum tum medicorum, & aliorum eruditiorum in Gallia : Observationes, tum opuscula medica & physica : Kolligátum, Genevae, 1682-1686.

Az első orvostudományi folyóirat latin nyelvű változata, melyen só-szerű lerakódások voltak láthatók, a restaurálás során sikerül nagyrészt eltüntetni ezeket a foltokat. Továbbá a borító nélküli kötet új borítót és könyvtokot is kapott, így biztosítva a védett tárolást.

 

 

 

 

2. Joanne Baptista Werloschnig: Historia Pestis, quae anno 1708. ad 1713 inclusivé, Transylvaniam, Hungariam, Austriam : Pragam, & Ratisbonam. G. Styrae, 1716.

Az epidemiológia történetéhez forrásként a hazai illetve a környező országok pestis-járványáról. A kötet táblái erősen meg voltak gyengülve, le is voltak válva, valmint a kötés bőre is hiányos, porló volt, az egész kötés és lapok kapott egy megerősítést, pótlást.