Régi könyvek restaurálása az NKA támogatásával 2013-2014

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára „a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár régi könyves állományából kiválasztott 4 mű restaurálására” c. pályázati cél megvalósítására (a 3511/3808 azonosító számú) pályázattal 2013-ban 572.000 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. 

A támogatás elnyerését követően a szerződésben vállaltaknak megfelelően összeállítottuk a restaurálandó köteteket, majd a szerződéskötés után megkezdődött a restaurálási munka és folyamatosan haladt, majd sikeresen befejeződött. A restaurálás eredményeképpen a négy kötet immár értékükhöz méltó minőségben áll a könyvtárat felkereső kutatók, hallgatók rendelkezésére. A kötetek közül kiemelendő a Késmárkról származó felvidéki orvos, Fischer Dániel nagyalakú kéziratos műve Praxeos medica címmel, amely gyakorlati orvosi kérdéseket tárgyal latin nyelven. Szerzője, a késmárki orvos készített elsőként tervet az első magyar nyelvű orvosi folyóirat és az első magyar orvos-természettudományi társaság megalapításához. Unikális darab, mivel tudomásunk szerint nem jelent meg nyomtatásban. A kötet táblái, kötése annyira sérült volt, hogy az egészet újra kellett fűzni. A többi restaurált kötet szintén gyakorlati orvosi mű, így a népfelvilágosító törekvéseket képviselő Csapó József könyve, amely szegény emberek számára íródott magyar nyelven a betegségekről és megelőzésükről illetve gyógyításukról. Továbbá a holland nemesi családból származó David de Spina közepes alakú, de vaskos gyógyszerészeti lexikona orvosság-receptekkel. A negyedik pedig a szintén holland származású Henricus Deventer sebészeti és szülészeti eseteket és kérdéseket leíró műve, aki a korai modern szülészet képviselője volt, amely kötet rézmetszetekkel gazdagon illusztrált és kihajtható képeken bemutatja például a női medence-formákat és azok kapcsolatát a magzat fekvésével és a szüléssel.

Mind a négy restaurált könyvhöz védőtok készült. A kötetek visszakerültek a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Mikszáth téri épületében levő Szentágothai terem zárt szekrényeibe.

-----------------------------------------------------

Fotók a restaurálásról

A lenti fotógalériában láthatók a restaurálás előtt, közben és után készült képek. A fotókat a munkát végző Nyíri Ákos papír- és könyvrestaurátor készítette.

------------------------------------------------------