Régi könyvek tisztítása, konzerválása az NKA támogatásával 2011-2012

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára 2011-ben a „Könyvtári muzeális gyűjtemény állományvédelmére” címmel kiírt (2111/1192 azonosító számú) pályázattal 518.700 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól.

A pályázat elnyerése után megkötöttük a szerződést majd a munka megkezdődött és folyamatosan haladt. A restaurátor szakember elszállította, majd konzervált állapotban visszahozta a kiválasztott köteteket. A munka eredményeként a könyvek ismét portól, egyéb szennyeződésektől, penészmaradványoktól mentesek, a meggyengült gerinceket, a kopott táblaéleket, szétnyílt sarkakat, szakadt részeket megjavították. A bőrkötés hiányait alápótlással javították, illetve kezelték a kiszáradt kötésbőröket. Az összes konzervált kötethez védőtok készült.
A tisztításon, javításon átesett valamennyi dokumentum ismét használatra alkalmas állapotban van és a könyvtár látogatói, kutatók, hallgatói rendelkezésére áll. Az állományvédelmi munka eredményeképpen olyan kötetek használhatók ismét többek között mint Hippocrates összegyűjtött rövidebb műveinek két kötete, Zay Sámuel falusi orvosoknak szánt útmutató könyve 1810-ből és Bugát Pál fiziológiáról szóló kéziratos jegyzete.
A könyvek bibliográfiai adatai szerepelnek online katalógusunkban, így interneten keresztül is bárki számára kereshetők. Maguk a kötetek külön teremben találhatók, zárt szekrényekben. A kiállítások alkalmával ismét méltó állapotban tudjuk bemutatni ezen régi könyveinket, ahogyan 2011-ben bemutattuk néhány elkészült darabját a kötetek részletes leírásával és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának megjelölésével a könyvtár Informatio Scientifica – Informatio Medicata c. konferenciáján.

----------------------------------------

A tisztítási munkálatokat Kovács Péter könyv-, papír- és bőrrestaurátor - Boteh Bt. végezte, az ő fényképei szerepelnek a galériában, amely a  jobb oldali borítóképre kattintva jelenik meg.

-----------------------------------------