Régi könyvek tisztítása az NKA támogatásával 2012-2013

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára 2013-ban a „a Központi Könyvtár kiválasztott muzeális értékű régi könyveinek állományvédő tisztítására, konzerválására és kötésjavítására” céllal beküldött (3543/00071 azonosító számú) pályázattal 656.000 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól.
A pályázat elnyerése után megkötöttük a szerződést a nyertes ajánlattevő restaurátorral. A restaurátor szakember elszállította, majd konzervált állapotban visszahozta a kiválasztott köteteket. A munka eredményeként a könyvek ismét portól, egyéb szennyeződésektől, penészmaradványoktól mentesek, a meggyengült gerincek, a kopott táblaélek, szétnyílt sarkak, szakadt részek javításra kerültek. A bőrkötés hiányait alápótlással javították, illetve kezelték a kiszáradt kötésbőröket. Szükség esetén védőtokok készültek a konzervált könyvekhez.
A tisztításon, javításon átesett valamennyi dokumentum ismét használatra alkalmas állapotban van, és a könyvtár látogatói, kutatók, hallgatói rendelkezésére állnak. Az állományvédelmi munka eredményeképpen olyan kötetek használhatók ismét többek között, mint a 17-18. században élt, soproni származású Löw András magyarországi járványok történetéről írt könyve, mely a járványtan történetének kutatói körében rendkívül keresett a könyvtárunkban, és mely a mű kolligátumként van hozzákötve a német Leopoldina Természettudományi Akadémia kihajtható ábrákkal gazdagon illusztrált Ephemeriden c. folyóiratához.
A tisztított kötetek közt található továbbá szintén a járványtanhoz kapcsolódva Pataki Dániel írása a kolozsvári koleráról, valamint Győry Tibor a Semmelweis-serlegbeszédek elődjének tekinthető Semmelweis Ignác feletti emlékbeszéde és a magyar orvosi nyelv értékes forrásaként az egészségügyi népnevelés témakörében a Kiss József által fordított „Egésséget tárgyazó katechismus a köz-népnek és az oskolába járó gyermekeknek számára, hogy tudhassák egésségjeket betsülni és őrizni” címmel.  A tisztított, konzervált kötetek a Központi Könyvtár Szentágothai termébe kerültek vissza zárt szekrényekbe.
Maguk a kötetek külön teremben találhatók, zárt szekrényekben. A könyvtári körbevezetések, és így a régi könyvek ismertetése alkalmával ismét méltó állapotban tudjuk bemutatni ezen régi könyveinket.

-----------------------------------------------------------------------

Fotók a tisztításról, konzerválásról

A tisztítási, konzerválási munkálatokat Kovács Péter könyv-, papír- és bőrrestaurátor - Boteh Bt. végezte, az ő fényképei szerepelnek a galériában, amely az alábbi képre kattintva nyílik meg.

------------------------------------------------------------------------