Vörös bomlásos sebészeti könyvek restaurálása

Az év végén fejeződött be az impozáns Semmelweis Szalonban tárolt, a központi könyvtár sebészeti régi könyves gyűjtemény egyik részének konzerválása, melynek során 86 db, ún. vörös bomlásos könyv újult meg. A restaurálási munka a Balassa János Sebészeti Alapítvány támogatásával valósult meg, melyért ezúton is köszönetet mondunk.

A restaurálásra könyvek legfőbb jellemzője a bőrkötés vörösbomlása volt. A kötés gyengeségének következtében a táblák több helyen elváltak a könyvtesttől, a gerincbőr elengedett, tulajdonképpen a könyv lapozhatatlan lett. E savasodási folyamat és egyéb károsodások miatt mindenképp szükséges volt a kötetek romlásának megállítása, esztétikai megjelenésének helyreállítása, mely természetesen a könyvek használhatóságának, kutathatóságának figyelembe vételével történt.
A restaurálási munkát Kovács Péter papír-, bőr-, könyvrestaurátor végezte, a lenti albumban az ő fényképei láthatók.

A munka során muzeális értékű könyvsorozatok és egyedi sebészeti szakkönyvek újultak meg, így  például a Handbuch der praktischen Chirurgie c. , 4 kötetből álló sorozat, mely 1900 és 1901 között jelent meg; Carl Heitzmann szerkesztésében a Compendium der chirurgischen Pathologie und Therapie c. könyv 1869-ből és Sabatier, R. B. 4 kötetes műve az operációkról: De la médecine opératoire .

A lenti galériában láthatók restaurálás előtti és utáni könyv-állapotok, a restaurálás utániak már a polcokra visszakerülve, a restaurálás előttiek pedig részben a polcokon a könyvek előzetes megtekintésekor, részben a restaurátor műhelyében készültek.

A galéria alatt érdekességképp csatoltuk a restaurátor által készített dokumentációt arról, hogy milyen állapotban voltak ezen könyvek a restaurátor szemével és milyen eljárásokkal lettek kezelve.