Központi Könyvtár

Semmelweis Egyetem

Központi Könyvtár

Semmelweis Egyetem
MTA Kiváló Kutatóhely pályázattal kapcsolatos információk

FONTOS INFORMÁCIÓ

A Kiváló Kutatóhely minősítésére kiírt pályázat 3.4. pontjában a kutatóhely elmúlt 10 évben publikált kiváló műveit az MTMT-ből fogják generálni. Ha a kutatóhely fontosnak tart olyan műveket, amelyeknél nem mutatható ki a szervezeti egység 25% feletti részvétele, akkor azok listáját indoklással meg lehet adni.

Ahhoz, hogy látni lehessen, mely közleményeket fogja tartalmazni a generált lista, illetve, hogy szükséges-e más közleményeket is felsorolni, az alábbi keresés szolgálhat segítségül az MTMT-ben.

Az MTMT belső felületén található egy keresési sablon (bal oldali hasáb, Új keresések gomb, legörgetve legalul):"Kiválóság elmúlt 10 év /2".

A keresés elindításához a Szerző mezőbe be kell másolni vesszővel elválasztva (szóközök nélkül) azoknak a szerzőknek az MTMT azonosítóit, akiket a pályázathoz a kutatóhely le fog adni.

A lista kiadja az összes közleményt, ezekből lehet megnézni, hogy melyek azok, ahol az intézményi szerzők aránya kisebb 25%-nál.(A Szerző mező helyett az Intézmények mezőt kipipálva és megadva az intézmény az összes intézményhez rendelt szerzőre le lehet futtatni a keresést.)

Egy másik keresést is le kell futtatni a "Kiválóság elmúlt 10 év /2" kereséssel a "Kiemelt szerző" kipipálásával.Az így kapott listában szereplő tételek az első/utolsó vagy levelező szerző akkor is beszámítanak, ha a szerzői részesedés 25% alatt van.

Három dologra kell odafigyelni a megfelelő lista előállításához:

 • Amelyik cikk rendelkezik WOS vagy Scopus azonosítóval, az legyen rajta az MTMT rekordján is (ha mindkettő van, a WOS mindenképpen)
 • Csak az a szerző számít intézményinek, akinek a nevére rá van téve az intézményi hozzárendelés
 • Az első vagy utolsó szerző automatikusan jelölődik, de a megosztott első vagy utolsó szerzőt, illetve a levelező szerzőt jelölni kell, ha még nincs.

Segédprogram a közlemények besorolásához:

A szervezeti egységek közleményeinek pályázatban előírt szempontrendszerének (idézettség percentilisek / Nature index lapok ) megfelelő lista könnyen lekérhető a következő alkalmazás segítségével:

 https://lib.semmelweis.hu/mtmt_se/departMTMT2

Az egyetemi hálózatról elérhető program minden megfelelő közleményhez (szakcikk, rövid közlemény) hozzárendeli a megfelelő ESI kategóriát, valamint az adott évhez tartozó percentilisek idézettségi korlátait.

 

MTMT beállítások: Az MTA Kiváló Kutatóhely pályázat benyújtásához az MTMT-ben elvégzendő feladatok:

 • Az adott szerzőknél a tudományok doktora/MTA doktora cím megszerzésének időpontja, valamint a tudományterületi besorolás megadása az MTMT szerzői adatlapon.
  Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/adatlap.pdf
 • Ellenőrizni, hogy az adott szerző legelső teljes tudományos közleménye fel van töltve az MTMT-be és nyilvánossá van téve.
 • A kutatóhely 2011 és 2020 közötti közleményeinek frissítése:
  - a hiányzó közlemények feltöltése
  - a szervezeti egység hozzárendelések ellenőrzése (figyelem az MTMT1-ben nem volt még lehetőség szerzőn keresztül több szervezeti egység hozzárendelésre,
    így az MTMT1-ből átkerült közleményeknél ezt utólag és manuálisan kellett rendezni!!!)
  - a kiemelt szerzőségek ellenőrzése: első, utolsó, levelező és az osztott első, osztott utolsó szerzőség beállítása, amennyiben szükséges,
  - Wos/Scopus külső azonosítók pótlása.
    Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/wos.pdf
 • A kutatóhely 2011 és 2020 közötti közleményeire érkezett idézetek frissítése; ahol hiányzik a Wos/Scopus külső azonosítók pótlása.
    Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/wos.pdf
 • A szerzők közleményeinek utólagos tudományterületi besorolása.
    Útmutató: https://www.mtmt.hu/system/files/utmutatok/mtmt_frascati_20210422.pdf

Ha a fenti módon elvégeztük az MTMT frissítést, a szervezeti egységek közleményeinek pályázatban előírt szempontrendszerének (idézettség percentilisek / Nature index lapok ) megfelelő lista könnyen lekérhető
a következő alkalmazás segítségével: https://lib.semmelweis.hu/mtmt_se/departMTMT2

Az egyetemi hálózatból elérhető program minden megfelelő típusú közleményhez (szakcikk, rövid közlemény) hozzárendeli a kiemelt szerzőséget, a megfelelő ESI kategóriát valamint az adott évhez tartozó "top percentilis kategóriát"/"Nature Index besorolást".