MTA Kiváló Kutatóhely pályázattal kapcsolatos információk

FONTOS INFORMÁCIÓ

A Kiváló Kutatóhely minősítésére kiírt pályázat 3.4. pontjában a kutatóhely elmúlt 10 évben publikált kiváló műveit az MTMT-ből fogják generálni. Ha a kutatóhely fontosnak tart olyan műveket, amelyeknél nem mutatható ki a szervezeti egység 25% feletti részvétele, akkor azok listáját indoklással meg lehet adni.

Az MTMT új felületet hozott létre, mely lehetővé teszi az automatikus lista (A) adatainak ellenőrzését és a kutatóhely által megadott lista (B) lehetséges tételeinek kiválasztását.  Az oldal a következő címen érhető el:

https://support.mtmt.hu/kivalosag/

Az oldal használatához a szervezeti egység MTMT adminisztrátorának be kell jelentkeznie. További információk itt érhetők el: https://www.mtmt.hu/hirek/mta-kivalo-kutatohely-az-elmult-10-evi-publikaciok 

 

 Három dologra kell odafigyelni a megfelelő lista előállításához:

  • Amelyik cikk rendelkezik WOS vagy Scopus azonosítóval, az legyen rajta az MTMT rekordján is (ha mindkettő van, a WOS mindenképpen)
  • Csak az a szerző számít intézményinek, akinek a nevére rá van téve az intézményi hozzárendelés
  • Az első vagy utolsó szerző automatikusan jelölődik, de a megosztott első vagy utolsó szerzőt, illetve a levelező szerzőt jelölni kell, ha még nincs.

Segédprogram a közlemények besorolásához:

A szervezeti egységek közleményeinek pályázatban előírt szempontrendszerének (idézettség percentilisek / Nature index lapok ) megfelelő lista könnyen lekérhető a következő alkalmazás segítségével:

 https://lib.semmelweis.hu/mtmt_se/departMTMT2

Az egyetemi hálózatról elérhető program minden megfelelő közleményhez (szakcikk, rövid közlemény) hozzárendeli a megfelelő ESI kategóriát, valamint az adott évhez tartozó percentilisek idézettségi korlátait.

 

MTMT beállítások: Az MTA Kiváló Kutatóhely pályázat benyújtásához az MTMT-ben elvégzendő feladatok:

  • Az adott szerzőknél a tudományok doktora/MTA doktora cím megszerzésének időpontja, valamint a tudományterületi besorolás megadása az MTMT szerzői adatlapon.
    Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/adatlap.pdf
  • Ellenőrizni, hogy az adott szerző legelső teljes tudományos közleménye fel van töltve az MTMT-be és nyilvánossá van téve.
  • A kutatóhely 2011 és 2020 közötti közleményeinek frissítése:
    - a hiányzó közlemények feltöltése
    - a szervezeti egység hozzárendelések ellenőrzése (figyelem az MTMT1-ben nem volt még lehetőség szerzőn keresztül több szervezeti egység hozzárendelésre,
      így az MTMT1-ből átkerült közleményeknél ezt utólag és manuálisan kellett rendezni!!!)
    - a kiemelt szerzőségek ellenőrzése: első, utolsó, levelező és az osztott első, osztott utolsó szerzőség beállítása, amennyiben szükséges,
    - Wos/Scopus külső azonosítók pótlása.
      Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/wos.pdf
  • A kutatóhely 2011 és 2020 közötti közleményeire érkezett idézetek frissítése; ahol hiányzik a Wos/Scopus külső azonosítók pótlása.
      Útmutató: https://www.mtmt.hu/sites/default/files/wos.pdf
  • A szerzők közleményeinek utólagos tudományterületi besorolása.
      Útmutató: https://www.mtmt.hu/system/files/utmutatok/mtmt_frascati_20210422.pdf

Ha a fenti módon elvégeztük az MTMT frissítést, a szervezeti egységek közleményeinek pályázatban előírt szempontrendszerének (idézettség percentilisek / Nature index lapok ) megfelelő lista könnyen lekérhető
a következő alkalmazás segítségével: https://lib.semmelweis.hu/mtmt_se/departMTMT2

Az egyetemi hálózatból elérhető program minden megfelelő típusú közleményhez (szakcikk, rövid közlemény) hozzárendeli a kiemelt szerzőséget, a megfelelő ESI kategóriát valamint az adott évhez tartozó "top percentilis kategóriát"/"Nature Index besorolást".