Központi Könyvtár

Semmelweis Egyetem

Központi Könyvtár

Semmelweis Egyetem
Félrevezető mutatószámok (hamis impaktfaktor)

A parazita és ál/megtévesztő folyóiratok mellett a félrevezető mutatószámokra is mindenképp oda kell figyelni. Ezek az értékek nem hitelesek, megtévesztésül helyezik el általában a parazita folyóiratok oldalain. Jellemző, hogy a hamis mutatószámok neve gyakran tartalmazza az „impact factor” vagy „impact” vagy „factor” kifejezéseket. Gyakori tehát a hivatalos impaktfaktorra utalás! Ahhoz, hogy egy folyóirat rendelkezhessen hivatalos impaktfaktorral, több pontosan meghatározott tudományos minőségre vonatkozó kritériumnak kell megfelelnie; mindenekelőtt a Web of Science Core Collection (WoS CC) adatbázisban a Science Citation Index Expanded vagy a Social Sciences Citation Indexben kell szerepelnie. A folyóiratok WoS CC-be kerülésének hivatalos feltételeiről itt olvashat részletesen: https://clarivate.com/webofsciencegroup/journal-evaluation-process-and-selection-criteria/.

A folyóiratok hivatalos impaktfaktorát a Clarivate Analytics (korábban: Thomson Reuters) számítja ki minden évben, a hivatalos adatok a Központi Könyvtár által is előfizetett Journal Citation Reports adatbázisban (https://jcr.clarivate.com/) kereshetők.

 

További információk:

 

Archív lista a lehetséges félrevezető mutatószámokról és rövid leírás a félrevezető mutatószámok ismertetőjegyeiről (nem frissül, utolsó módosítás: 2017.01.11.): http://web.archive.org/web/20170111172311/https://scholarlyoa.com/other-pages/misleading-metrics/

Nem hivatalos lista a lehetséges félrevezető mutatószámokról: https://beallslist.weebly.com/misleading-metrics.html

 

 

 

Vissza a fő menüpontra