Hogyan tudom megtalálni egy cikk teljes szövegét?Hozzáadás a kedvencekhez
Hiba

Gyakori eset, hogy egy-két kattintással nem érhető el a megszokott útvonalakon (PubMed, kiadói oldal) egy cikk teljes szövege.

Ilyen esetben szerencsére több legális lehetőségünk is van egy-egy közlemény megtalálására:

 

 

1) Keressük meg a folyóiratot a Központi Könyvtár online folyóiratkatalógusában, lehet van rá előfizetésünk csak máshol.

Könnyen lehet ugyanis, hogy a cikkhez azért nem mutat a PubMed linket, mert régebbi rögzítés és nem kapcsolták hozzá a linket, pedig elérhető online vagy ha van link, akkor azért nem érhető el a linken keresztül a kiadói oldalon a cikk, mert a Könyvtár egy adatbázison keresztül rendelkezik előfizetéssel és nem a kiadói oldalon.

Az online folyóiratkatalógusban célszerű az összetett keresést választani és a "csak kurrens lapok" jelölőből a pipát kivenni, főleg ha korábbi évek cikkeire van szükség.

Még az is lehet kiderül, hogy kellene hozzáférésnek lennie, ilyen esetben jelzésetek alapján a Központi Könyvtár online folyóiratos kollégája megreklamálja a hozzáférést a szolgáltatónál.

 

Fontos továbbá tudni, hogy a Cochrane Library anyaga az Ovid Evidence Based Medicine Reviews nevű adatbázisán keresztül érhető el teljes szöveggel, a közölönyök (Magyar Közlöny, Egészségügyi Közlöny stb.) pedig a Web Jogtár adatbázison keresztül érhetőek el teljes szöveggel.

Kérjük, hogy mindkét adatbázis esetén a használat végeztével a kilépés gombra kattintsatok és csak utána zárjátok be a böngészőt. (Korlátozott az egyidejű hozzáférések száma és a böngésző bezárásával még hosszú ideig nyitva marad a munkamenet.)

 

 

2) Keressünk legálisan ingyenes elérést biztosító oldalakon.

Vannak szakterületi preprint szerverek és repozitóriumok, mint például: Cogprints, PsyArXivSSOAR, SocArXiv, NutriXiv, BioRxivChemRxiv

  

Ezen túl pedig léteznek, nem szakterület specifikus, kereső felületek, amelyek vagy több repozitóriumot vagy preprint szervert tesznek egy felületen kereshetővé, mint például: OpenDOAR, Core, OSFPreprints, ScienceOpen

 

(Ezekről rövid leírás található az adatbázisok menüpontban.)

 

 

3) Telepítsünk olyan böngésző (Firefox, Chrome) bővítményt, ami felkutatja nekünk a legálisan ingyenesen elérhető forrásokat.

Unpaywall.org

Kopernio

openaccessbutton.org