Open Access - általános információkHozzáadás a kedvencekhez
Hiba

Az Open Access Initiative egy program, melynek lényege a tudományos dokumentumokhoz történő nyílt hozzáférés biztosítása. A célja, hogy az open access megjelentetést támogató  folyóiratokban a publikált peer-viewed cikkek ingyenesen és szabadon hozzáférhetőek legyenek bárki számára a világ bármely pontján.

 

 Az open access cikkek fontosabb fajtái:

 

„fully gold” – olyan open access cikkek, melyek csak és kizárólag open access cikkeket közlő folyóiratban jelennek meg. Az ilyen módon megjelenő cikkek kapcsán a felmerülő költségeket (közlés eljárási díja) a publikáló fedezi.

 

„hybrid gold” – olyan open access cikkek, amelyek előfizethető, tehát főként nem open access cikkeket tartalmazó folyóiratokban jelennek meg. Ez esetben gyakorlatilag az eljárási díj kifizetésével megváltható egy adott cikkre az open access hozzáférés, tehát a kiadó honlapján a megváltott cikk ingyenesen letölthető.

 

„green”: a kiadói és szerzői szerződéseket betartva a szerző sok esetben jogosult a publikációja bizonyos változatainak intézményi/diszciplináris repozitóriumba történő elhelyezésre (Önarchiválás) A Semmelweis Egyetem repozitóriumába az MTMT-n keresztül nyílik mód publikációk elhelyezésére.

Az egyes kiadóik alapelvei a Sherpa-Romeo adatbázisban kereshetőek meg folyóiratra vagy kiadóra lebontva,  http://www.sherpa.ac.uk/romeo/, azonban ez pusztán tájékoztató jellegű, a tényleges jogosultságot a szerzők kiadóval kötött szerződése szabályozza.

 

 

További információk:

Hunor: http://www.open-access.hu/hunor

 

Directory of Open Access Journals (DOAJ) adatbázis:    http://doaj.org/

Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár folyóiratkatalógus:  http://lib.semmelweis.hu/nav/folyoirat_katalogus

Budapest Open Access Initiative (BOAJ) http://www.budapestopenaccessinitiative.org/read

Open Society Institute: http://www.opensocietyfoundations.org/

Registry of Open Access Repositories Mandatory Archiving Policies (ROARMAP) http://roarmap.eprints.org/

Magyar Open Access folyóiratok: http://www.open-access.hu/magyar_oa_folyoiratok

Open Archives Initiative http://www.openarchives.org/

Berlini nyilatkozat https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/80321/Berlini-Nyilatkozat.pdf?sequence=1&isAllowed=y