Open Access - Önarchiválás intézeti repozitóriumbaHozzáadás a kedvencekhez
Hiba

Amennyiben a publikáció hagyományos előfizetői modellt alkalmazó folyóiratban jelenik meg, a kiadók nagy része biztosít Open Access megváltást (hibrid arany út), mely a publikáció beküldésekor választható külön díj ellenében. Ebben az esetben a publikáció szabadon elérhető (előfizetés nélkül is) bárki számára a kiadó honlapján.

Open Access megváltás díj kifizetése nélkül is van lehetőség előfizetői modellt alkalmazó folyóiratban megjelent publikációk nyílt hozzáférésének biztosítására, ez a szerzők önarchiválási lehetősége (zöld út).

Az egyes kiadók különféle módon szabályozzák az önarchiválás lehetőségét, megkülönböztetve a publikációk különböző változatait, melyek a következők lehetnek:

 

preprint: Ez a változat az első kézirat, melyet a szerző szakmai lektorálás céljából küld meg a kiadónak. (A preprint változat archiválása csak abban az esetben javasolt, ha a lektorálás után jelentős, tartalmat érintő változás nem történt!)

 

postprint: Az utolsó szakmai lektorálás utáni szerzői kézirat, ezt követően tartalmi változás a publikációban nem történik.

 

kiadói változat: Általában a kiadó honlapján megjelenő, szerkesztett, oldalszámmal és egyéb információkkal kiegészített változat.

 

Az önarchiválás azt jelenti, hogy a szerző a benyújtott publikációja bizonyos változatát (preprint, postprint, kiadói változat) esetleges megkötésekkel elhelyezheti az intézete által üzemeltetett repozitóriumban, amennyiben a kiadó engedélyezi. Az egyes kiadók, folyóiratok által biztosított lehetőségekről a Sherpa-ROMEO adatbázis ad irányadó információkat, jogilag természetesen a szerző kiadóval kötött szerződése meghatározó, továbbá érdemes tanulmányozni a kiadó honlapját is. (Kulcsszóként javasolt a "self-acrhiving" kifejezés)

Amennyiben a teljes szövegű változat elhelyezhető a repozitóriumban, a publikáció szabadon elérhetővé válik az olvasók számára, ami növeli a publikáció elérhetőségét más kutatók számára.

 

A kiadók által meghatározott megkötések általában a következő jellegűek:

 

Embargó: Az önarchiválás csak egy megadott időtartam után (általában 6-12-24 hónap) lehetséges. A repozitóriumba történő feltöltéskor lehetséges megadni az embargó időszakát, így a feltöltött dokumentum csak a megadott dátum után lesz nyilvánosan elérhető.

Forrás feltüntetése: A feltöltött kéziraton szerepelnie kell a megjelenési (bibliográfiai) adatokak, DOI-nak, valamint a kézirat típusára utaló megjegyzésnek ( „Manuscript as accepted” vagy „Submitted version, accepted without substantial change”). Egyes kiadók más szövegrész feltültetését is előírhatják, pl. a Springer kiadó esetében: The link must be provided by inserting the DOI number of the article in the following sentence: “The final publication is available at Springer via http://dx.doi.org/[insert DOI]”."

 

A Semmelweis Egyetem repozitóriuma a https://repo.lib.semmelweis.hu címen érhető el, a feltöltés azonban az MTMT rendszerén keresztül történhet. Természetesen ehhez először a publikáció bibliográfiai adatainak felvitele szükséges, a szerző(k), intézet(ek) hozzárendelése, ezt követően a Műveletek / Feltöltés repozitóriumba gomb segítségével tölthető fel a teljes szövegű változat.

 

Az önarchiválás megvalósításához szükséges lépések összefoglalva:

1) Ellenőrizni kell, hogy a kiadó milyen verziót engedélyez, és azt milyen korlátozásokkal szabad feltölteni. 

Sherpa-ROMEO ( http://sherpa.ac.uk/romeo/  ) , vagy kiadói honlap, szerződés tanulmányozása.

2) Be kell szerezni a publikáció lehető legjobb verzióját az engedélyektől függően, ez leggyakrabban a postprint változat, mivel a kiadói változat archiválása csak ritkán lehetséges. 

3) Ki kell egészíteni a kéziratot különböző adatok megadásával (Lásd: Forrás feltüntetése)

4) Az MTMT-be fel kell tölteni a publikációt, a szükséges hozzárendeléseket el kell végezni

5) Az MTMT-ből kezdeményezni kell a feltöltést a Semmelweis Repozitóriumba (és/vagy egyéb repozitóriumba)

6) A repozitóriumi elfogadást követően élesíteni kell a linket az MTMT-ben.

 

További információk olvashatók a következő linken is: https://www.mtmt.hu/open-access