Szentágothai terem a Központi KönyvtárbanHozzáadás a kedvencekhez
Hiba

A 2012-es évben különösen aktuális a Központi Könyvtár Szentágothai termének bemutatása, mivel az év Prof. Dr. Szentágothai János születésének centenáriuma, amelynek keretében ő kapta az év embere címet és nemzetközi emlékévet hirdettek.

Az emlékévhez kapcsolódóan itt olvasható az Orvosi Könyvtárak c. MOKSZ-lapban megjelent írás az  évről (2012/1. szám, pp. 4-5.), az alábbi linken pedig megtekinthető egy MTA által készített weboldal a Professzor úr életútjáról, centenáriumáról.

A Központi Könyvtár Szentágothai termét hivatalosan 2010-ben nyitottuk meg az Adományozó rendezvény keretében. A terem megnyitását jelképezve a nemzeti színű szalagot Dr. Vasas Lívia, a könyvtár főigazgatója, Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és Dr. Réthelyi Miklós, jelenlegi nemzeti erőforrás miniszer vágta át, ezt követően meghallgattuk a Semmelweis Kamarazenekar előadását, majd Dr. Réthelyi Miklós tartott üdvözlőbeszédet, melyet rövid fogadás követett.
A képre kattintva megtekinthető a terem megnyitásáról készült galéria.

 

A teremben kiállítjuk Dr. Réthelyi Miklósné Dr. Szentágothai Klára által nagylelkűen adományozott relikviákat: Prof. Dr. Szentágothai János személyes tárgyait, különböző okleveleit, néhány saját kezűleg készített akvarelljét, egy Szentágothai Jánost ábrázoló, Varga Imre által készített portrét. Továbbá a professzor úr által használt agycélzó készüléket, néhány kiválasztott könyvét és a Természet Világa c. folyóiratban megjelent önéletrajzát, valamint a Máltai Lovagrendi talárját.

Az emlékterem szerep mellett a Szentágothai professzorról elnevezett helység őrzi egyben a Központi Könyvtár legértékesebb muzeális állományrészét és a Győry Tibor-különgyűjteményt, illetve főleg a vizsgaidőszakban olvasóteremként is funkcionál valamint sokszor rendezvények, előadások helyszíne.

A következőkben képekben bemutatjuk a teremben található kiállítási tárgyakat, az itt őrzött régi könyves gyűjteményrészt és a válogatott életképeket a terem különböző funkcióiból.

A képekre kattintva kattintva megnyílik az adott témához kapcsolódó galéria.

 

Az alábbi galériában megtekinthetők a fali tárló fotói, amelyben Szentágothai
professzor úr személyes tárgyi találhatók, köztük az olvasószemüvegével, fényképeivel és dokumentumaival. Továbbá a máltai lovagrendi talárja, az általa alkalmazott agycélzó készülék fotóval együtt valamint a teremben kiállított néhány könyve.

 

 Az első fotó és a teljes alakos talár kép kivételével a fényképeket PHILIP János fotográfus készítette

 

 

Szentágothai professzor úr oklevelei, diplomái


               

 A fotókat PHILIP János fotográfus készítette

 

A Professzor úr akvarellei


A fotókat PHILIP János fotográfus készítette

 

 A Professzor úr Varga Imre által készített portréja 1995-ből és Keresztury Dezső Szentágothai Jánosnak írt verse
valamint a Természet világában megjelent önéletrajza


A két fotót PHILIP János fotográfus készítette

 

A teremben lévő fa bútorok Prof. Dr. Langer Róbert, rektorhelyettes, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatójának nagylelkű adományából származnak. Az képre kattintva megtekinthető egy galéria a szekrényekkel és az azokban őrzött muzeális könyvek csoportjainak leírásával.

 

A terem, mint rendezvények helyszíne és olvasóterem

 

Copyright - Minden jog fenntartva
A honlap fotói a Központi Könyvtár engedélye nélkül nem használhatók fel, információi a forrásra történő egyértelmű hivatkozással használhatók fel.