Tájékoztatás az Elsevier Science Direct, Scopus adatbázisok helyzetérőlHozzáadás a kedvencekhez
Hiba

Tájékoztatjuk tisztelt Olvasóinkat, hogy az EISZ megszakította a tárgyalásokat az Elsevier Kiadóval a Science Direct - Freedom Collection, Scopus és SciVal adatbázisok szerződésének megújítása kapcsán.

A jelenlegi szerződés 2018. december 31-én lejár, így a fenti adatbázisok elérhetősége 2019 januártól kérdéses.

Alábbiakban összefoglaltuk Egyemünk kutatói számára reglevánsabb információkat, valamint alternatív megoldási lehetőségeket, kérdések és válaszok formájában.

 

Miért szakadtak meg a tárgyalások?

Az EISZ több európai országhoz hasonlóan átmeneti Open Access szerződést kíván kötni a kiadóval, melynek értelmében az előfizetések megtartása mellet az előfizető intézmények levelező szerzőségében publikált közlemények további költségek nélkül nyílt hozzáférésű módon jelennének meg az előfizetett lapokban (Read and publish modell). Sajnos a feltételekben egyelőre sikerült megállapodni.

A jelenség nem egyedülálló, Hollandiában, Svédországban, Németországban, Finnországban is hasonló helyzet alakult ki korábban.  

 

Mi az a Science Direct Freedom Collection?


A Science Direct - Freedom Collection egy multidiszciplináris teljes szövegű adatbázis, mely mintegy 2500 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz. Az Elsevier kiadó folyóiratainak nagy része ezen adatbázison keresztül kerül előfizetésre Egyetemünk számára.

 

Ezek szerint minden Elsevier folyóirat elérése szünetelhet?

 

Nem, az Elsevier Clinical Key adatbázis továbbra is elérhető marad, melyen keresztül mintegy 400 folyóirat hozzáférése továbbra is biztosított. Ezen kívül természetesen elérhetőek maradnak az egyedileg előfizetett folyóiratok és természetesen a tisztán OA  folyóiratok is. Folyóirat katalógusunkban megtekinthető azon Elsevier folyóiratok listája, melyek nem érintettek.

 

Pontosan mely folyóiratok elérésével lehetnek gondok?

 

Folyóirat katalógusunkban az érintett lapoknál figyelmeztetést jelenítünk meg egyetemi hálózaton belül, ha a folyóirat a ScienceDirect Freedom Collection-ba tartozik, így a folyóirat nevére keresve ellenőrizhető, hogy milyen forrásból érhető el. Mivel a folyóiratok elérhető évfolyamai adatbázisonként eltérnek, a mindkét adatbázisban szereplő folyóiratok kétszer szerepelnek a listában.

 

Vannak alternatív lehetőségek a cikkek beszerzésére?

 

Igen, készítettünk egy összefoglalót az alternatív cikkbeszerzési lehetőségekről.

 

Mi az a Scopus / SciVal és mi köze az egészhez?

 

A Scopus egy bibliográfiai adatbázis, mely számos folyóiratot indexel, nyilvántartja a folyóiratokban megjelent közlemények adatait, valamint egymásra történő hivatkozását. A SciVal a Scopuson alapuló bibliometriai adatbázis.

Természetesen ezen adatbázisoknak nincsen köze az Open Access megjelenésekhez, viszont egy szerződésbe kerültek a Science Direct-el. Részletesen az EISZ oldalán olvashatnak erről.

 

Esetleges kérdéseikkel keressék bizalommal a Központi Könyvtárat!